Сатинирания гранитогрес-между матираното и полираното

Гранитогресът се появява за първи път през 80-те години на миналия век. Получава се при смесването на  различни естествени ( глина ) и изкуствени материали ( смоли, лепила ), които се пресоват под голямо налягане и след това се изпичат при много високи температури ( > 1400 градуса по Целзий ). Използва се за покриване на подовете и стените. Този  тип материал притежава редица качества по отношение на твърдост, абсорбация на течности, износоустойчивост и студоустойчивост.

На италиански език, използваната дума  е gres porcellanato и  това словосъчетание (gres – каменно-керамично изделие и porcellano – порцелан)  отразява същността на материала, защото по състав той е близък до порцелан-керамично изделие, но по свойства и естетически вид е сравним с природния камък гранит.
Според особеностите на повърхността си гранитогресът бива неполиран (матов), полиран (с блясък), сатиниран (с лъскавина). Матовият не се подлага на допълнителна обработка.  Неговата повърхност не блести, но за сметка на това се характеризира с голяма здравина и трайност. Полираните разновидности се обработват  допълнително    и това им придава огледален блясък.

   Сатенираният гранитогрес е междинен вариант.Този материал има качествата и характеристиките на матирания гранитогрес и лъскавината  по повърхността като полирания гранитогрес.
При производството на материал  със сатенена повърхност, преди изпичането, върху повърхността на плочите се нанася слой от минерални соли, който придава на продукта окончателния вид със своеобразен мек блясък. При това, структурата и експлоатационните характеристики на материала се запазват. Ограничения в използването на гранитогреса  практически не съществуват. С него се облицоват повърхности както навън, така и вътре. Мекият блясък на сатенирания гранитогрес придава уют в различните помещения на жилището. Той е идеален вариант за всяка баня, за гръб и под на кухня, за трапезария и спалня. Представлява своебразен акцент на стена или колона. Внася различна интерпретация на пространството във фоаето на хотел . Носи неповторим акцент и идентичност на мястото, където е поставен.
Ако се двуомите в изборът си на вида материал, който да използвате за осъществяване на вашите идеи, може да почерпите вдъхновение от редица дизайнерски решения на италианските фабрики. Предлагаме ви няколко интериорни решения от тях. Изборът остава ваш.
гр.Бургас тел: 0885/837102

Слънчев бряг тел: 0886/011558
Пон. - Петък 08:30ч. - 18:00ч.

Събота 09:00ч. - 17:00ч. Неделя - почивен ден
АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН: